Rengøring og vedligeholdelse af barne- og klapvogn

Rengøring og vedligeholdelse af barne- og klapvogn

En ny barne- eller klapvogn kræver meget lidt vedligeholdelse. Der kan med fordel gives en ekstra omgang imprægnering, og stellet bør smøres med en passende olie.

En ældre vogn kan have et par skavanker der er til at rette op på. Stellet kan have rust pletter, den kan være blevet jordslået, eller stoffet kan være falmet.

Gammel eller ny, rengøring pynter altid
Gammel eller ny, rengøring pynter altid

Jordslået barne- eller klapvogn

Jordslåede pletter behandles med 20 g kaliumpermaganat opløst i 1 L vand. Gennemvæd pletten og lad det virke kortvarigt. Væd efterfølgende pletten med en blanding bestående af 200 g natriumbisulfat opløst i 8 L vand. Er det ikke muligt at få det ramte område i vaskemaskinen, vaskes det berørte område med vand og sulfo, til stoffet igen får sin oprindelige farve tilbage.

Kedelig eller affarvet barne- eller klapvogn

Tekstildelene der kan tages ud kan vaskes i ½ dl sæbespåner opløst i 1 L vand. Sæbespånerne og vandet piskes til det skummer, og stoffet gnubbes godt ind i blandingen. Skyld efterfølgende med koldt vand. Er der tale om hvidt tekstil kan de blande en smule klor og koldt vand i en balje eller stor spand, og lægge vognen i blød, hvor så meget af tekstilet er dækket. Lad vognen ligge til den har fået sin hvide farve igen, og skyld efter med rigelige mængder koldt vand og opvaskemiddel. Inden vognen tages i brug igen, skal de være helt sikker på at der ikke er rester af klor i vognen.

Skjolder efter regnvejr

Er der opstået skjolder eller andre pletter efter vejr og vind, kan disse fjernes med en blanding bestående af ½ dl sæbespåner og 1 dl vand. Sørg for at blandingen er godt grødet, og gnid derefter blandingen godt ned i pletten. Tør efter med en klud opvredet i koldt vand indtil sæberesterne er væk.

Selv en gammel model kan komme til at fremstå som ny
Selv en gammel model kan komme til at fremstå som ny

Ny farve til barne- eller klapvognen

En brugt vogn vil ofte være afbleget af solen. Du kan genoplive vognen ved at farve den på ny. De fleste hobbyforretninger sælger farver, der kan påføres vognen med en svamp. Start med et lille område, så de kan se hvordan den valgte farve reelt ser ud på vognen.

Stel med rust

Er vognen købt brugt, eller er der opstået rust på stellet, kan rusten fjernes med rigelige mængder eddike og stanniol. Med en klud smøres eddiken på de ramte områder, og derefter gnubbes der med krøllet stanniol. Staniolen sliber den eddike opløste rust af, og stellet fremstår skinnende og nyt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ægte dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang