Jerntøj

En gammel blød tandbørste er god at bruge steder hvor du har svært ved at komme til med en pudseklud. Tandpasta er ligeledes et udmærket pudsemiddel. Lad dog aldrig tandpastaen tørre ind, men puds med det samme efter med en bomuldsklud.

Rengøring og vedligeholdelse af Messing

Messing er lettest at rengøre hvis messingen er varm. Bland 1 spsk. citronsyre, en smule opvaskemiddel og varmt vand, og lad messing genstanden stå i blød i nogle minutter. Tag dem op og skyld dem af, og puds dem med en pudseklud eller bomuldsklud. Virker også på kobber.

Rengøring og vedligeholdelse af Sølv

Smukt rengjort og pudset sølvtøj
Smukt rengjort og pudset sølvtøj

Du kan kæbe mange midler til pudsning af sølvtøj. Intet slår dog et gammelt og stort set gratis trick. Dæk bunden af en balje med stanniol og tilsæt 1 L kogende vand og 3 spsk. salt. Læg sølvgenstandene i baljen og hæld meget varmt vand over. Gentag processen til det ønskede resultat er opnået, og puds efter med en bomuldsklud mens sølvet stadig er varmt for det flotteste resultat. Sølvtøj har bedst af at blive brugt ofte, undgå dog så vidt muligt at vaske dit sølvtøj i opvaskemaskinen. Kommer sølvtøjet kun frem til specielle anledninger bør det opbevares indpakket i syrefrit silkepapir i en pose der er suget fri for luft.

Rengøring og vedligeholdelse af guld

Smukt rengjort og pudset sukkerskål i guld
Smukt rengjort og pudset sukkerskål i guld

En opløsning af varmt vand med en smule opvaskemiddel vil fjerne det meste skidt og snavs fra guld. Mens guldet stadig er varmt pudser du efter med en bomuldsklud. Er der tale om mere resistent skidt kan du bruge en smule tandpasta som pudsemiddel og pudse efter med en bomuldsklud.

Rengøring og vedligeholdelse af Rustfrit Stål

Rustfrit stål vaskes i varmt vand tilsat en smile universalvaskemiddel eller alm opvaskemiddel. Puds efter med en smule billig madolie og viskestykke eller en bomuldsklud.

Rengøring og vedligeholdelse af Bronze

Bronze rengøres bedst i varmt vand med en smule opvaskemiddel. Er dine bronzegenstande meget beskidte kan du rense dem med terpentin. Puds godt efter med en tør klud.

Rengøring og vedligeholdelse af Kobber

Smukt rengjort og pudset kedel i kobber
Smukt rengjort og pudset kedel i kobber

1 dl vand, 1 dl eddike, 1 tsk. Citronsyre, 1 tsk. Fint salt, og ½ dl mel blandes sammen og påføres kobberet. Lad det virke i en halv time, og vær opmærksom på at det ikke tørrer ind. Efter 30 minutter skylles kobber genstandene rene med varmt vand, og mens kobberet stadig er varmt pudses det efter med en bomuldsklud. Virker også på messing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ægte dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang