Tekstil vaskeguide

Vaskeguide

Forskellige tekstiler skal vaskes på hver sin måde og nogle tekstiler skal efterbehandles. Er de den mindste smule i tvivl om hvordan de skal behandle bestemte tekstiler bør de altid følge vaskeanvisningen. Undlad at forvaske tøjet i maskinen medmindre det er meget beskidt. De sparer tid, tøjet bliver en smule mindre slidt, og de skåner miljøet. Vasker de tøjet ved lave omdrejninger krøller dit tøj mindre, og vender de vrange ud på det, skåner de dit tøj mod slid under vasken. Hvis de insisterer på at bruge skyllemiddel skal de være opmærksom på at mange typer skyllemiddel indeholder blegemiddel. Som et alternativ til skyllemiddel kan de bruge en smule lager eddike. Det har samme blødgørende effekt, men er et sundere alternativ i forhold til allergikere, samtidig med det er et mere miljørigtigt valg. Er indeholder af uld eller silke i tekstilet 10% eller mere skal de bruge et vaskemiddel, der er passende til tekstilet.

Acetat

Acetat er ofte anvendt til foret i jakker, og minder meget om silke. Det bør aldrig vaskes ved over 400c, og skal stryges ved lav temperatur, og aldrig over 1200c, da dette vil medføre uoprettelig skade på stoffet. Om nødvendigt kan kemisk rensning komme på tale.

Akryl

Akryl går også under navnene Courtelle, Dralon og Orlon. Akryl bør ikke komme i tørretumbleren, og skal vaskes ved højst 400c. Krøller dit akryl tekstil kan det stryges ved middel temperatur.

Angorauld

Angorauld skal behandles på samme måde som uld, og skal derfor vaskes på et håndvaskeprogram med max. 400 centrifugeringer. Vælger de at vaske Angorauld i hånden skal de være opmærksom på at det slider mere på tøjet. De bør dog kun vaske tøj af Angorauld når det er nødvendigt. Ofte kan de nøjes med at hænge tøjet til luftning på en bøjle udenfor, eller på en bøjle i badeværelset mens de er i bad.

Blonder

Som udgangspunkt skal blonder vaskes i hånden, men kan dog i nogle tilfælde tåle et skåneprogram i maskinen. Vælger de at vaske blonder i maskinen skal de vælge et vaskepulver som er beregnet til håndvask, og lægge tekstilerne i et lukket pudebetræk. Efter vask skal de stryge blonderne, for at de kan genvinde det oprindelige stive og glatte look.

Bomuld

Bomulds skjorter
Bomulds skjorter

Bomuld er et af de mest anvendte tekstiler, der udover at være nemt at vaske, også er behageligt og rart at have på. Hvid bomuld kan kogevaskes, hvor farvet bomuld skal vasks ved 400c – 600c. Hvis andet ikke er angivet i vaskeanvisningen, kan bomuldstekstiler tørres i tørretumbleren, men hold dig for øje at det med stor sandsynlighed vil krybe en størrelse eller to.

Chiffon

Chiffon fremstilles af silke, og skal behandles lige så skånsomt. Tekstilet bør vaskes i hånden eller på et skånsomt vaskeprogram med et vaskemiddel der er passende til tekstilet, og ved lav temperatur.

Chintz

Som udgangspunkt kan Cintz behandles som bomuld, da det er fremstillet af meget tæt lærredsvævet bomuld. Der kan dog være en smule polyester i produktet, og det kan tilmed være voksbehandlet, så læs nøje vaskeanvisningen inden de vasker tekstiler af Chintz

Cupro

Cupro er skrøbeligt, og bør altid behandles med største forsigtighed, følg derfor nøje vaskeanvisningen.

Damask

En stor tung dug af damask bør sendes til rens da den ofte kommer så højt op i vægt under vask at maskinen kan blive ødelagt.

Denim

Jeans i Denim tekstil
Jeans i Denim tekstil

Denim bruges til jeans, og består af meget kraftigt vævet bomuld og vil typisk blive vasket på 400c. Efter endt vask bør de tage bukserne ud af maskinen i en fart for at undgå jeansne folder.

Dyrehår

Produkter og tekstiler fremstillet af ægte dyrehår bør altid behandles af en professionel.

Elesthan

”Ellastikken” som ofte er at finde i sokker, undertøj og badetøj kan ofte vaskes efter samme princip som det tekstil tøjet er lavet af.

Gabardine

Gabardine er kipervævet og fremstillet af uld eller uld og polyester. Gabardine vaskes ud fra tekstilets sammensætningen, og det er derfor svært at opsætte genereller retningslinjer for vask af tekstiler fremstillet af Gabardine.

Hulfibre

Hulfibre er ofte fremstillet af polyester, og har en høj isolationsevne. Tekstilet tåler vask ved op til 600c, og kan tørres i tørretumbleren ved lav varme.

Hør

Tekstil af hør
Tekstil af hør

Hør bør altid vaskes så skånsomt som muligt. Et skåneprogram er at foretrække frem for håndvask, da hør kan blive beskadiget hvis det bliver gnedet på. Brug et vaskemiddel der ikke indeholder blegemiddel, og stryg tekstilet med største forsigtighed efter vask, da det har tendens til at krølle meget.

Kashmir

Kashmir bør altid sendes til rens hvis du ikke har et meget skånsomt program på din vaskemaskine. Hold dig fra skyllemiddel vask ved max 300c, og brug vaskepulver som er beregnet til uld eller silke. Lad dit kashmir tekstil tørre på et håndklæde ved stuetemperatur, og undgå direkte sollys mens tekstilet tørrer.

Lambswool

Lambswool er uld fra lammets første klipning, og er meget finere end ulden fra de efterfølgende klipninger. Lambswool skal vaskes som almindeligt uld.

Linned

Tekstil i linned
Tekstil i linned

Linned er fremstillet af hørfibre og er et meget åndbart materiale. Det har tendens til at krølle, og kan ikke altid vaskes i maskinen. Vælger de at stryge dit linned bør de gøre det mens det stadig er en smule fugtigt, ellers kan de bruge damp funktionen på dit strygejern. Tjek vaskeanvisningen for strygetemperatur.

Lyocell

Denim jeans, undertøj, skjorter og khakistof indeholder ofte lyocell i større eller mindre grad. Hvis vaskeanvisningen ikke giver udtryk for andet, kan tøj der indeholder lyocell vaskes og stryges ved middel temperatur.

Læder

Ægte læder kan ikke tåle at komme i hverken vaskemaskine eller tørretumbler. Har læderet tillagt sig lugt kan det i langt de fleste tilfælde klares ved at hænge tekstilet til luftning indtil lugten forsvinder. Er der tale om pletter eller meget kraftig lugt er der ingen anden udvej end at indlevere tekstilet hos en læderspecialist.

Microfiber

Tekstiler fremstillet af Microfiber skal altid behandles med et skåneprogram ved lav temperatur. Tørring af tekstiler fremstillet af Microfibrer krøller hvis de tørres i tørretumbler, og det anbefales derfor at de lufttørrer dine Microfiber tekstiler. De kan med fordel imprægnere dine microfibertekstiler for at bevare kvaliteten.

Modal

Modal er fremstillet af kunstige cellulosefibre og kan sammenlignes med viskose. Modal er dog opbygget anderledes, men kan stadig vaskes ved op til 600c, samt tørretumbles og stryges ved høj temperatur.

Nylon

Strømpebukser af nylon tekstil
Strømpebukser af nylon tekstil

Nylon er fremstillet af polyamid fibre, og der gælder derfor de samme regler for vask af Nylontekstiler som for møbler med betræk af Nylon. Vask aldrig Nylon ved for høj temperatur, da produktet ellers risikerer at krympe eller rynke. Nylon er følsomt over for varme, og vælger de at stryge Nylon tekstiler, bør det kun foregå ved laveste temperatur.

Oilskin

Oilskin er stort set vandtæt da det er behandlet med voks. Tekstilet tåler dog hverken vask eller rens. En fugtig klud og efterbehandling med voks er den bedste løsning.

Polyacryl

Som med almindeligt akryl tekstil bør de holde dig til lave temperaturer og undgå tørring i tørretumbler og strygning med damp.

Polyamid

Tøj og møbelstoffer fremstillet at Polyamid tekstiler bør kun vaskes ved lave temperaturer, da der ellers er risiko for at tekstilet rynker eller krymper. Ved strygning er det ligeledes vigtigt at de holder dig til lave temperatuer.

Polyester

Løbetøj i polyester tekstil
Løbetøj i polyester tekstil

Polyester findes ofte sammen med uld eller bomuld, og er et materiale fremstillet af syntetiske fibre. Polyester kan vaskes ved stort set alle temperature, og det vil ofte være farven på tøjet der bestemmer temperaturen.

Polyestervat

Polyestervat vaskes ved 400c – 600c i en maskine der ikke er mere end halvt fyldt. Polyestervat kan godt tørres i tørretumbler, temperaturen afhænger dog af hvilke andre stoffer tekstilet består af.

Polyolefin

Polyolefin er primært brugt i tekstiler indenfor outdoor beklædning. Vask og strygning bør foregå ved lave temperaturer. Efter vask bør de hænge dine Polyolefin tekstiler til tørre frem for at tørre dem i tørretumbleren.

Polyethylen/Polypropylen

Udover at de aldrig må stryge tekstiler fremstillet af Polyethylen/Polypropylen, skal de være forsigtig under vask, og holde dig til lave temperaturer.

Poplin

Poplin er fremstillet enten af ren bomuld, eller som en blanding af bomuld og polyester. Tekstilet vaskes og efterbehandles efter hvilke stoffer det er fremstillet af.

PVC

Regntøj er ofte belagt med PVC. De vasker bedst PVC belagte tekstiler ved at maskinen ikke er mere end halvt fyldt og med så få centrifugeringer som maskinen tillader. De bør ikke vaske PVC belagte tekstiler ved mere end 400c. PVC belagte materialer må aldrig tørres ved at komme i tørretumbler, eller stryges. Når dit aflagte regntøj eller andet PVC belagt tekstil skal kasseres skal det bortskaffes som miljøfarligt affald.

Rayon

Rayon, også kaldet kunstsilke, er fremstillet af fibre fra træmasse, men føles som silke eller bomuld. Det er dog et meget følsomt produkt, og det bedste vaskeresultat opnås ved at indlevere tekstilet til rens. Nogle Rayon tekstiler kan håndvaskes, men følg altid vaskeanvisningen. Kan dit Rayon tekstil vaskes i hånden skal de bruge koldt vand. Efter vask hænges tekstilet til tørre, og stryges inden det er helt tørt.

Silke

Tekstil af silke
Tekstil af silke

Vær opmærksom på vaskeanvisningen på silketekstiler, da silke i få tilfælde skal sendes til rens eller vaskes i hånden. Silke er et meget sart produkt, og skal behandles med stor omhu og forsigtighed. Vasker de selv dine silketekstiler skal de bruge et specielt silkeprogram på vaskemaskinen, og bruge et vaskemiddel der er specielt egnet til silke. Har din vaskemaskine ikke et silkeprogram kan et uldprogram til nød bruges. Silketekstiler må aldrig tørres i tørretumbler, men har rigtig godt af at tørre liggende på et håndklæde ved stuetemperatur. Inden silken er helt tør bør de stryge produktet på vrangen.

Spandex

Spandex er et meget stærkt og elastisk materiale. Det kan maskinvaskes ved 400c – 600c, og tørres i tørretumbleren ved lav varme. Ligeledes kan Spandex stryges ved middel varme, men hold konstant strygejernet i bevægelse.

Triacetat

Stoffet der hverken kryber eller krøller og som samtidig er nemt at vaske. Triacetats egenskaber gør det ideelt til alt fra kjoler til sportstøj. Tekstilet kan vaskes, tørres og stryges ved alle temperaturer, men rådfør dig altid med vaskeanvisningen, da der ofte er andre stoftyper sammen med Triacetat.

Tyl

Tyl er fremstillet af enten silke eller kunststof, og skal behandles ud fra det dominerende tekstil.

Uld

Lun hue af uld
Lun hue af uld

Som andre naturprodukter har uld mere brug for at blive luftet end for at blive vasket. Tjek altid vaskeanvisningen for om uldproduktet skal vaskes i hånden eller om det kan tåle et uldprogram i vaskemaskinen. Tåler dit uldprodukt vask i maskine bør det være med så skånsom centrifugering som muligt. Uld må dog aldrig tørres i tørretumbleren, men de kan med fordel lægge dit uldprodukt på et håndklæde og lade det tørrer.

Velour

Velour fremstilles af andre tekstiler, og de er derfor nød til at konferere med vaskeanvisningen når dit velour tekstil skal vaskes.

Viskose

Alt efter farven på tekstilet, kan Viskose vaskes på 400c – 600c. Når viskose bliver vådt har det tildens til at krympe, men det får hurtigt sin oprindelige form tilbage hvis de dampstryger det. Efter dampstrygning tørrer viskose bedst ved at hænge på en bøjle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ægte dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang