Pletguide
Selv den mindste plet kan gøre at den nye kjole, favorit skjorten eller den lækre bluse lander i bunden af tøjstakken hvis pletten ikke bliver behandler ordentligt. Der er en kur mod selv de værste og mest uoverskuelige pletter, så fat mod og grib ind med det samme. Inden de lægger dit tøj til vask er det generelt en god ide at tjekke om der skulle være kommet pletter på tøjet. Så snart de opdager en plet, hvad end det er på tøjet, gulvet eller sofaen, gælder reglen om at jo før de griber ind, jo bedre bliver det endelige resultat. Lad pletfjerningsmidlet virke den tid det skal, og lad det ikke ligge og virke for længe.
Asfalt
Pletten blødes op med margarine eller spiseolie i 12 timer og skrabes derefter af. Fugt efterfølgende pletten med opvaskemiddel, og lad det virke i 30 minutter. Vask herefter tøjet som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask gnides, fra plettens bagside, med rensebenzin. Sørg for at gnide rensebenzinen gennem tekstilet og ned i et sugende materiale. Blive ved med at gnide rensebenzin på pletten til den ikke længere afgiver farve på underlaget. Er asfaltpletten meget indtørret kan de fugte den med madolie eller symaskineolie. Lad olien virke i nogle minutter og gentag behandlingen med rensebenzin. Slutvis gnides med rensebenzin fra forsiden.
Bejdse
Friske pletter fjernes med vand, hvis bejdsen er vandbaseret, eller med sprit hvis bejdsen er spritbaseret.
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask smørres godt ind i brun sæbe, og efterlades i en plasticpose i mindst 12 timer. Herefter skrabes sæben væk, og der skylles efter med vand. Gentag processen til det ønskede resultat er opnået, og vask derefter tekstilet som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask overlades det til rens på renseri.
Blod
Friske blodpletter kan ofte skylles væk hvis det sker straks efter pletten er opstået. Hold tekstilet under den kolde hane og lad vandet løbe gennem pletten mens de gnider tekstilet. Brug aldrig varmt vand da det vil få pletten til at sætte sig fast.
Indtørrede blodpletter på tøj der tåler vask bør lægges i blød i et enzymholdigt vaskemiddel i mindst 2 timer. Består tekstilet af uld eller silke skal de bruge salt frem for vaskemiddel. Gnid på pletten til det ønskede resultat er opnået, og vask derefter tøjet som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask lægges det i blød i vand tilsat ½ tsk. salt pr. 2 dl vand. Lad tekstilet ligge i blød i mindst ½ time, og gnid efter med rent vand.
Blæk
Blåt blæk kan suges op med en ammoniakopløsning, enten 8% ufortyndet, eller 25% fortyndet, 1 dl ammoniak til 3 dl vand. Skyld efterfølgende tekstilet til ammoniakken er helt ude af tekstilet, da pletten ellers kommer igen.
Rødt eller grønt blæk fjernes med sprit.
Chokolade

Chokoladepletter vil almindeligvis forsvinde hvis tekstilet vaskes ved 600c. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, fugtes pletten med opvaskemiddel. Lad det virke i mindst ½ time, og vask takstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask gnides med rensebenzin, og skylles efterfølgende med rent vand.
Cola
Skyld aldrig pletten med varmt vand da dette blot vil få pletten til at binde sig til tekstilet. Gnid pletten ind i opvaskemiddel, skyld efter med rent koldt vand, og vask derefter tekstilet som de plejer. Tillader tekstilet ikke vask, skyldes pletten med koldt vand til det ønskede resultat er opnået.
Creme

Ved vask på 600c vil ofte få creme pletter til at forsvinde. Creme pletter på tekstiler der ikke tåler vask ved 600c gnides godt ind i opvaskemiddel. Lad det virke i mindst ½ time, og vask derefter tekstilet som de plejer.
Creme pletter på tekstiler der ikke tåler vask kan gnides væk med rensebenzin, og der skylles efter med rent koldt vand.
Cykelolie
Pletter af cykelolie kan forbehandles ved at dampe pletten, eller ved at gnide den ind i opvaskemiddel. Lad det virke i mindst en halv time, og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask kan rengøres med rensebenzin. Gnid rensebenzinen gennem, på bagsiden af pletten, ned på et sugende underlag. Bliv ved med at gnide på pletten til den ikke længere afgiver farve. Er der tale om en meget indtørret plet, kan de gnide spiseolie eller symaskineolie på tekstilet. Lad det virke i et par minutter, og gentag behandlingen med rensebenzin. Når pletten ikke længere afgiver farve på underlaget, behandles forsiden af pletten med rensebenzin, og der skylles eventuelt efter med rent koldt vand.
Fedstof
Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter fedstoffer til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Fløde
Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter fløde til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Flødeis

Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter flødeis til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Frugt / Frugtsaft
Er pletten af banan eller fersken kan det være meget svært at fjerne hvis der ikke omgående skrides til handling, skyld derfor straks alle pletter af frugt eller frugtsaft med koldt vand til der er fjernet så meget som muligt.
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask fugtes med opvaskemiddel og henlægges i 30 minutter. Vask herefter tekstilet ved så høj temperatur som tekstilet tillader, og gentag processen til det ønskede resultat er opnået.
Tekstiler der ikke tåler vask skylles med rigeligt koldt vand. Tåler tekstilet høje temperaturer kan de bruge damp, og ellers forsigtigt påfører almindeligt opvaskemiddel. Lad det virke kortvarigt og skyld grundigt efter med koldt vand. Processen gentages til det ønskede resultat er opnået.
Græs

Ofte kan græspletter fjernes med sprit på en klud. Resten forsvinder ved at vaske tekstilet ved mindst 600c. de kan opnå et bedre resultat hvis de inden vask gnider opvaskemiddel ind i pletten og lader det virke i ca. 30 minutter. Vask efterfølgende tekstilet ved højeste tilladte temperatur, og brug et vaskemiddel der indeholder blegemiddel.
Tåler tekstilet ikke vask bør det indleveres til rens på renseri.
Harpiks
Harpikspletter fjernes med en klud og en smule sprit. Er der tale om en genstridig plet skiftes spritten ud med terpentin.
Hårcreme
Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter hårcreme til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Hårfarve
Bland pletfjerner i en spand med vand og lad tekstilet ligge i blød natten over. Hårdfarve er meget hårdfør, og gentagende behandlinger kan derfor være nødvendige. Vask tekstilet som de plejer mellem behandlingerne til det ønskede resultat er opnået.
Jordslåede pletter
Tekstiler der dufter jordslået skal vaskes ved den højeste temperatur tekstilet tillader og brug et vaskemiddel der indeholder blegemiddel.
Jordslåede pletter på tekstiler der ikke tåler vask gnides godt in i eddike, og skylles grundigt i rigelige mængder koldt vand. Gentag processen til det ønskede resultat er opnået.
Kaffe

Friske kaffe pletter kan fjernes, eller forbehandles, ved straks at komme tekstilet under vandhanen og lade det kolde vand løbe gennem plettern. Gnid på pletten mens det kolde vand løber.
Indtørrede kaffe pletter vil i langt de fleste tilfælde forsvinde ved at vaske tekstilet ved høj temperatur. For at opnå et bedre resultat kan du forinden gnide pletten godt ind i opvaskemiddel. Vask herefter tekstilet som de plejer, dog ved så høj temperatur som tekstilet tillader.
Tekstiler der ikke tåler vask sendes til rens på renseri.
Kakaomælk
Hvis der er mulighed for straks at behandle pletten kan meget redes ved blot at holde tekstilet ind under rindende koldt vand. Lad vandet løbe gennem pletten og gnid samtidig på pletten.
En indtørret kakaomælks plet fjernes nemmere hvis der er sket en smule forbehandling. Gnid pletten godt ind i opvaskemiddel, og lad det virke i ½ time. Tåler tekstilet damp kan de med fordel dampe pletten inden tekstilet vaskes i maskinen ved så høj temperatur som tekstilet tillader, og gerne med et vaskemiddel der indeholder blegemiddel.
Tøj der ikke tåler vask eller damp bør sendes til rens på renseriet.
Klister fra klistermærker
Klistret fra klistermærker eller andre mærkater duppes væk med rensebenzin eller acetone på en klud.
Kuglepen
Lad kuglepens pletten tørre ind og fjern den efterfølgende med sprit på en klud.
Lim

Der er ikke en fællesnævner for hvad der kan fjerne en lim plet, det afhænger helt og holdent af hvilket opløsningsmiddel limen indeholder. Der står skrevet på emballagen hvilket opløsningsmiddel der er brugt i den enkelte lim.
Vand
Læg tekstilet i blød i en spand med vand i nogle timer, og vask derefter tekstilet som de plejer.
Benzin, Toluen eller Trichlorethylen
Pletten gnides med rensebenzin og skylles efterfølgende med rigelige mængder vand. Vask herefter tekstiler som de plejer.
Acetone, Butylacetat, Ethanol, Ethylacetat eller methylacetat
Pletten gnides væk med acetone og skylles efter med rigelige mængder vand. Vær dog opmærksom på om tekstilet indeholder acetat, da acetone vil opløse dette tekstil. Er tekstiler fremstillet af acetat, skal de fjerne pletten med amylacetat.
Cyanoacrylatlim og Epoxylim kan ikke fjernes!
Læbestift
Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter læbestift til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Er der stadig en rest af farve kan det fjernes ved at gnide pletten med sprit.
Læskedrik
Friske pletter fjernes bedst ved straks at skylle pletten med koldt vand til der er fjernet så meget som muligt. Herefter vasker de tekstilet som de plejer
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask fugtes med opvaskemiddel og henlægges i 30 minutter. Vask herefter tekstilet ved så høj temperatur som tekstilet tillader, og gentag processen til det ønskede resultat er opnået.
Tekstiler der ikke tåler vask skylles med rigeligt koldt vand. Tåler tekstilet høje temperaturer kan de bruge damp, og ellers forsigtigt påfører almindeligt opvaskemiddel. Lad det virke kortvarigt og skyld grundigt efter med koldt vand. Processen gentages til det ønskede resultat er opnået.
Maling
Alkydmaling
Friske pletter fjernes med terpentin.
Indtørrede pletter kan fremstå som en udfordring. Smør tekstilet ind i brun sæbe og læg tekstilet i en plasticpose. Lad sæben virke i 12 timer, skrab sæben af, og vask efter med vand. Vask derefter tekstilet som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask bør det indleveres til rens på et renseri.
Plastmaling
Friske pletter skylles straks med vand. Tekstilet vaskes efterfølgende som de plejer.
Indtørrede pletter kan blive en stor udfordring at få fjernet. Tåler tekstilet vask gnides det godt ind i brun sæbe, og lægges i en plasticpose i 12 timer. Skrab sæben af, gnid pletten med rigelige mængder vand og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask skal indleveres til rens på renseriet.
Mascara
Mascarapletten gnides med rensebenzin og der skylles efter med vand. Er der stadig en farverest gnides pletten ind i opvaskemiddel og skylles efterfølgende med koldt vand, eller vask tekstilet som de plejer.
Mayonnaise

Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter mayonnaise til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Motorolie
Gnid pletten godt ind i opvaskemiddel og lad det virke i 30 minutter. Tåler tekstilet damp, kan pletten kan med fordel dampes inden tekstilet vaskes som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask kan rengøres med rensebenzin. Gnid rensebenzinen gennem, på bagsiden af pletten, ned på et sugende underlag. Bliv ved med at gnide på pletten til den ikke længere afgiver farve. Er der tale om en meget indtørret plet, kan de gnide spiseolie eller symaskineolie på tekstilet. Lad det virke i et par minutter, og gentag behandlingen med rensebenzin. Når pletten ikke længere afgiver farve på underlaget, behandles forsiden af pletten med rensebenzin, og der skylles eventuelt efter med rent koldt vand.
Mug
Vask tekstilet ved den højeste temperatur tekstilet tillader og brug et vaskemiddel det indeholder blegemiddel.
Tekstiler der ikke tåler vask, sendes til rens på et renseri.
Mælk og mælkeprodukter
Størstedelen af pletter forsaget af mælk eller mælkeprodukter vil forsvinde under almindelig vask. Er der tale om en genstridig plet, gnides denne med en blanding af vand og ammoniak. 3 dl vand tilsættes enten 1 spsk. 8% ammoniakopløsning, eller 1 tsk. 25% ammoniakopløsning. Gnid blandingen godt ind i pletten, og skyld efter med rigelige mængder vand. Vask herefter tekstiler som de plejer.
Neglelak

Neglelakspletter fjernes med neglelakfjerne eller acetone. Er tekstilet fremstillet af acetat bruges amylacetat, da acetone ødelægger eller i værste fald opløser tekstilet. Er der efter endt behandling stadig en olielignende plet forsvinder denne ved almindelig vask på 600c.
Opkast
Skyld tekstilet under rindende vand, og fjern så meget af pletten som det er muligt. Tåler tekstilet vask ved 600c vasker de efterfølgende tekstilet som de plejer. Pletter på tekstiler der ikke tåler temperaturer over 400c gnubbes godt ind i opvaskemiddel. Lad det virke i 30 minutter og vask derefter tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask, gnides med en blanding af vand og ammoniak. 3 dl vand tilsættes enten 1 spsk. 8% ammoniakopløsning, eller 1 tsk. 25% ammoniakopløsning. Gnid blandingen godt ind i pletten, og skyld efter med rigelige mængder vand mens de gnider på pletten. Oplever de at der er vedblivende lugt på tekstiler kan dette fjernes ved hjælp af et desinfektionsmiddel. Se det enkelte produkt for korrekt dosering.
Plakatfarve
Friske pletter skal omgående skylles med rigelige mængder rent, koldt vand.
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask smøres ind i brun sæbe, og lægges i en plasticpose i 12 timer. Skrab herefter sæben væk mens de skyller med rent vand og gnider på pletten.
Tåler tekstilet ikke vask, indleveres det til rens på renseriet.
Pudder
Almindelig vask ved 600c vil få størstedelen af pletter efter pudder til at forsvinde. Tåler tekstilet ikke vask ved 600c, gnides opvaskemiddel godt ind i pletten. Lad det virke i ½ time, og vaske herefter tekstiles som de plejer.
Tåler tekstilet ikke vask, gnides pletten væk med rensebenzin, og der skylles efter med vand.
Rust
Der er kun en ting der virker mod rustpletter, og det er et rustfjerningsmiddel. Følg brugsanvisningen på produktet.
Rødbede
Friske pletter bør straks skylles under rindende koldt vand.
Indtørrede pletter på tekstiler der tåler vask gnides godt ind i almindeligt opvaskemiddel uden farve. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstilet som de plejer. Er der stadig lidt af pletten tilbage på tekstilet kan de gentage processen til det ønskede resultat er opnået, eller prøve med et blegemiddel hvis tekstilet tillader dette.
Tekstiler der ikke må vaskes gnides grundigt under rindende vand. Fjerner dette ikke pletten gnides en smule opvaskemiddel ind i pletten. Lad det virke kortvarigt og skyld grundigt efter med vand.
Rødkål
Friske pletter bør straks skylles under rindende koldt vand.
Indtørrede pletter på tekstiler der tåler vask gnides godt ind i almindeligt opvaskemiddel uden farve. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstilet som de plejer. Er der stadig lidt af pletten tilbage på tekstilet kan de gentage processen til det ønskede resultat er opnået, eller prøve med et blegemiddel hvis tekstilet tillader dette.
Tekstiler der ikke må vaskes gnides grundigt under rindende vand. Fjerner dette ikke pletten gnides en smule opvaskemiddel ind i pletten. Lad det virke kortvarigt og skyld grundigt efter med vand.
Rødvin

Friske rødvinspletter kan ofte elimineres ved straks at komme tekstilet unde rindende koldt vand mens de gnider på pletten
Indtørrede rødvinspletter vil ofte forsvinde under vask ved høj temperatur. De kan opnå et bedre resultat hvis pletten forinden er blevet behandlet med opvaskemiddel og damp. Lad opvaskemidlet virke i 30 minutter, og vask tekstilet ved den højeste temperatur tekstilet tillader, og brug et vaskemiddel der indeholder blegemiddel.
Tåler tekstilet ikke vask indleveres det til rens på renseriet.
Saft
Friske saftpletter skylles straks med rigelige mængder koldt vand og vaskes herefter som de plejer.
Indtørrede saftpletter på tekstiler der tåler vask gnides godt ind i opvaskemiddel uden farve. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask gnides grundigt under rindende vand. Fjerner dette ikke pletten gnides en smule opvaskemiddel ind i pletten. Lad det virke kortvarigt og skyld grundigt efter med vand.
Skosværte
Der findes kun få tilfælde hvor det ikke vil være at foretrække at indlevere tekstiler med, pletter efter skosværte, til rens på renseriet.
Sod
Sod pletter på tekstiler der tåler vask gnides godt ind i opvaskemiddel. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask kan gnides, på indersiden af pletten, med en mild blanding af vand og opvaskemiddel. Gnid efter med rigelige mængder rent, koldt vand. Er de den mindste smule i tvivl om hvordan de bør behandle tekstiler med sod pletter bør de indlevere tekstilerne til rens på renseri.
Sodavand

Friske pletter fjernes bedst ved straks at skylle pletten med koldt vand til der er fjernet så meget som muligt. Herefter vasker de tekstilet som de plejer
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask fugtes med opvaskemiddel og henlægges i 30 minutter. Vask herefter tekstilet ved så høj temperatur som tekstilet tillader, og gentag processen til det ønskede resultat er opnået.
Tekstiler der ikke tåler vask skylles med rigeligt koldt vand. Tåler tekstilet høje temperaturer kan de bruge damp, og ellers forsigtigt påfører almindeligt opvaskemiddel. Lad det virke kortvarigt og skyld grundigt efter med koldt vand. Processen gentages til det ønskede resultat er opnået.
Sodavandsis
Friske pletter skylles straks med vand. Vask herefter tekstilet som de plejer.
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask gnides ind i opvaskemiddel uden farve. Lad det virke i 30 minutter, og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tøj der ikke tåler vask fugtes grundigt med koldt vand. Gnid eventuelt pletten med almindeligt opvaskemiddel, lad det virke kortvarigt, og skyld grundigt efter med rigeligt koldt vand.
Sort smøreolie

Gnid pletten godt ind i opvaskemiddel og lad det virke i 30 minutter. Tåler tekstilet høj varme kan de dampe pletten for et bedre slutresultat. Vask efterfølgende tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask kan rengøres med rensebenzin. Gnid rensebenzinen gennem, på bagsiden af pletten, ned på et sugende underlag. Bliv ved med at gnide på pletten til den ikke længere afgiver farve. Er der tale om en meget indtørret plet, kan de gnide spiseolie eller symaskineolie på tekstilet. Lad det virke i et par minutter, og gentag behandlingen med rensebenzin. Når pletten ikke længere afgiver farve på underlaget, behandles forsiden af pletten med rensebenzin, og der skylles eventuelt efter med rent koldt vand.
Sovs
De fleste sovsepletter vil forsvinde under vask ved 600c. Tåler tekstilet ikke høje temperaturer fugtes pletten med opvaskemiddel. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstilet som de plejer.
Pletter på tekstiler der ikke tåler vask gnides først ind i rensebenzin, og skyldes derefter i rigelige mængder rent, koldt vand.
Stearin
Hvis det er muligt bør de komme tekstilet i fryseren, til pletten er gennemkold. Er der tale om et større tekstil som f.eks. en dug, kan du køle stearin pletten ned med en isterning eller lignende. Skrab herefter så meget af pletten af som muligt, og vask tekstilet ved 600c. Tåler tekstilet ikke høje temperaturer gnides den resterende plet ind i opvaskemiddel. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstilet som de plejer. Stearinpletter kan også fjerne med et kaffefilter og et strygejern. Varm forsigtigt pletten op med strygejernet gennem kaffefiltret, og vask herefter tekstilet som de plejer.
Pletter på tekstiler der ikke tåler vask gnides ind i rensebenzin, og skyldes efter med rigelige mængder koldt, rent vand.
Sved
Er der stadig spor af svedpletter efter de har vasket tekstilet kan de gnide en blanding af eddike og vand ind i pletten og skylle efter med vand. Virker dette ikke kan de bruge en blanding af vand og ammoniak. 3 dl vand tilsættes enten 1 spsk. 8% ammoniakopløsning, eller 1 tsk. 25% ammoniakopløsning. Gnid blandingen godt ind i pletten, og skyld efter med rigelige mængder vand mens de gnider på pletten. Oplever de at der er vedblivende lugt på tekstiler kan dette fjernes ved hjælp af et desinfektionsmiddel. Se det enkelte produkt for korrekt dosering.
Skjolder og farveændringer efter sved og deodorant kan være umulige at fjerne.
Syltetøj

Friske pletter skylles straks med vand. Vask herefter tekstilet som de plejer.
Indtørrede pletter på tøj der tåler vask gnides ind i opvaskemiddel uden farve. Lad det virke i 30 minutter, og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tøj der ikke tåler vask fugtes grundigt med koldt vand. Gnid eventuelt pletten med almindeligt opvaskemiddel, lad det virke kortvarigt, og skyld grundigt efter med rigeligt koldt vand.
Syre
Stærke syrer kan i ødelægge tekstilet, og mildere syrer vil ændre farverne i tekstilet. Brug en blanding af vand og ammoniak på det ramte område. 3 dl vand tilsættes enten 1 spsk. 8% ammoniakopløsning, eller 1 tsk. 25% ammoniakopløsning. Skyld grundigt efter med rigelige mængder rent koldt vand, og vask herefter tekstilet som de plejer.
Te
Friske te pletter kan fjernes, eller forbehandles, ved straks at komme tekstilet under vandhanen og lade det kolde vand løbe gennem plettern. Gnid på pletten mens det kolde vand løber.
Indtørrede te pletter vil i langt de fleste tilfælde forsvinde ved at vaske tekstilet ved høj temperatur. For at opnå et bedre resultat kan du forinden gnide pletten godt ind i opvaskemiddel. Vask herefter tekstilet som de plejer, dog ved så høj temperatur som tekstilet tillader.
Tekstiler der ikke tåler vask sendes til rens på renseri.
Tjære
Blødgør pletten med madolie eller symaskineolie i 12 timer, og skrab så meget af pletten af som det er muligt. Fugt herefter pletten ind i opvaskemiddel uden farve. Lad det virke i 30 minutter, og vask herefter tekstilet som de plejer.
Tekstiler der ikke tåler vask kan rengøres med rensebenzin. Gnid rensebenzinen gennem, på bagsiden af pletten, ned på et sugende underlag. Bliv ved med at gnide på pletten til den ikke længere afgiver farve. Er der tale om en meget indtørret plet, kan de gnide spiseolie eller symaskineolie på tekstilet. Lad det virke i et par minutter, og gentag behandlingen med rensebenzin. Når pletten ikke længere afgiver farve på underlaget, behandles forsiden af pletten med rensebenzin, og der skylles eventuelt efter med rent koldt vand.
Tomatketchup

Få så hurtigt som det er muligt skyllet pletten med rigeligt koldt vand.
En indtørret ketchupplet smøres godt ind i opvaskemiddel. Lad det virke i 30 minutter og vask herefter tekstiler som de plejer.
Pletter på tekstiler der ikke tåler vask gnubbes under rindende vand. Får dette ikke pletten til at forsvinde kan de prøve at gnide almindeligt opvaskemiddel på pletten, og lade det virke kortvarigt. Skyld efter med rigelige mængder rent, koldt vand.
Rester af pletter efter tomatketchup der nægter at gå væk i vask, kan stilles i direkte sollys til pletten forsvinder. Solen UV-stråler nedbryder plettens røde farve, og får pletten til at forsvinde.
Træbeskyttelse
Friske pletter skylles straks med vand, hvis der er tale om en acryl-baseret træbeskyttelse. Er pletten opstået af alkyd-baseret træbeskyttelse fjernes pletten med terpentin.
Indtørrede pletter kan være umulige at fjerne, og det anbefales derfor at de indleverer det ramte tekstil til rens på renseri. Tekstiler der ikke tåler vask, med pletter efter træbeskyttelse, skal altid indleveres til rens på renseri. De kan dog prøve at fjerne pletten selv hvis tekstilet tåler vask. Smør et godt lag brun sæbe på pletten og læg tekstilet i en plasticpose i 12 timer. Skrab herefter så meget af pletten af som de kan, og kom tekstilet under rindende koldt vand mens de gnubber på pletten. Vask herefter tekstilet som de plejer.
Tyggegummi

Gør tyggegummiet hårdt ved at fryse det. Er det ikke muligt at komme hele tekstilet i fryseren, kan de bruge en pose med isterninger. Når tyggegummiet er blevet hårdt, fjerner de så meget som muligt. Herefter lægger de en tot vat, fugtet med en smule rensebenzin, under den resterende tyggegummi plet. Lad tyggegummi pletten ligge i blød kortvarigt, og gnid herefter på pletten med rensebenzin fra forsiden, til tyggegummi pletten er væk.
Urin
Vask tekstilet som de plejer. Pletter på tekstiler der ikke tåler vask gnides med en blanding bestående af lige dele vand og eddike.
Zinksalve
Vask tekstilet som de plejer. Pletter på tekstiler der ikke tåler vask gnides med en blanding bestående af lige dele vand og eddike.
Øjenskygge
Pletter efter brug af øjenskygge gnides ind i rensebenzin. Skyld tekstilet med rigelige mængder rent koldt vand.
Øl

Vask tekstilet som de plejer. Tekstiler der ikke tåler vask, skylles med rigelige mængder rent koldt vand.