Rengøring af Badeværelset

Rengøring af bruseniche

Alment skidt og snavs fjernes med en spand lunkent vand tilsat et par dråber opvaskemiddel. Start med atskylle kabinen over med bruseren, vask væggene ned og skyl efter med bruseren. Til slut kører du væggene over med en svaber. Forinden kan du med fordel fjerne hår og andet skidt fra afløbet, og vaske risten grundigt på begge sider.

Tydelige spor efter grundig rengøring
Tydelige spor efter grundig rengøring

Rengøring af tilkalkede fliser

Kalkrender på fliser, eller brusedøren, kan fjernes med en tandbørste eller svamp dyppet i eddike. Skrub de tilkalkede steder til det ønskede resultat opnås. Husk at bruge gummihandsker hvis du vælger at bruge en svamp.

Rengøring af forhæng

Hold dit badeforhæng pænt og rent ved at vaske det en gang i kvartalet, enten i hånden eller i vaskemaskinen. Hvis det er mere kalket til end beskidt, kan du afkalke det i en spand med ¼ dl eddike og 5 dl koldt vand. Lad det stå natten over og vask det rent inden du hænger det op igen. Et badeforhæng lavet af plastik kan vaskes i en blanding bestående af 1 dl salt og 1 L vand. Dette forhindre også forhænget i at blive jordslået. Er forhænget allerede jordslået kan du duppe det jordslåede område med en klud med natron, og lade det virke i 5 minutter. Natron fjerner pletterne uden at blege. Vask efterfølgende badeforhænget på almindelig vis. Et syntetisk forhæng kan maskinvaskes, du skal blot følge instruktionen på vaskeanvisningen.

Rengøring af dit badekar

Skinnende rent badekar
Skinnende rent badekar

Afhængig af om dit badekar er emaljeret eller er lavet af porcelæn er der forskellige fremgangsmetoder. Det er derfor vigtigt først at fastslå hvad du skal rengøre. Afgiver badekaret en lav, tæt lyd når du banker i bunden er dit badekar lavet af porcelæn. Er lyden mere høj og hul er dit badekar emaljeret.

Et emaljeret badekar kan IKKE tåle syreholdige produkter som afkalker. Du er derfor nød til at finde et mere specifikt produkt.

Porcelænsbadekaret kan rengøres i en blanding af lunkent vand og universalrengøringsmiddel.

Rengøring af toilettet

Almindelig rengøring består af varmt vand tilsat en smule opvaskemiddel, eller lidt universalrengøringsmiddel eller ren toiletrens. Børst kummen grundigt med svamp eller toiletbørste, og sørg for at komme in i alle hjørner og kanter.

Rande (urinsten) i toilettet

Skrub med en god skuresvamp, dyppet i citronsyre opløst i vand, på de ramte gule og sorte områder og skyl efter med rent vand. Ved at gnide en pumiesten på det ramte område kan du også afhjælpe problemet. Hvis alt andet fejler kan du prøve med toiletpapir vædet i en 18% eddikesyre påsat det ramte område. Lad eddikesyren virke i 10 minutter og vask efter.

Rengøring under vandlinjen

Hvis dit toilet er brunt eller gult i bunden af kummen skal du starte med at tømme toilettet for vand. Brug enten en svupper, eller øs vandet fra. Brug citronsyre blandet op med vand for at rengøre det ramte område. Lad det gerne stå og trække i nogle timer, og børst gerne i det af og til. Gentag processen til det ønskede resultat er opnået.

Det meget beskidte toilet

Et næsten uoverskueligt toilet at rengøre
Et næsten uoverskueligt toilet at rengøre

Står du over for et toilet der virker fuldstændig uoverskueligt kan det fyldes med fælgrens. Børst i det med jævne mellemrum, men skyld ud efter max 1 time. Gentag processen til det ønskede resultat er opnået.

Toiletbrættet

En våd klud med lidt rengøringsmiddel virker på både træ og plastik. Trænger brættet til en større omgang kan du bruge skurecreme og en svamp.

Rengøring af håndvask og armatur

Brug en blød svamp opvredet i lunkent vand tilsat et par dråber universalrengøringsmiddel. Dette klarer fint den almindelige rengøring af håndvask og armatur. Er der kalk i håndvasken kan det fjernes med en blanding af lige dele eddike og lunkent vand. Lad blandingen virke et par minutter og skyld efter med rent vand. Er der opstået en sort rand omkring armaturet kan dette fjernes ved at dyppe en tandbørste i eddike, eller citronsyre blandet med vand, og så ellers bare skrubbe løs. Skyld efter med rent koldt vand.

Rengøring af fliser

Start altid nederst når du vasker fliser, derved undgår du at skulle starte forfra, og fjerne de ”løbere” der er opstået undervejs.

Fliser der ikke er overfladebehandler kaldes porøse fliser. Disse fliser er kalkholdige, og du må derfor ikke bruge rengøringsmidler med afkalker, eller eddike og citronsyre, når du rengør dem. Brug i stedet 1½ dl sæbespåner blandet op i 1 L vand. Du kan også bruge marmorrens eller et andet middel der er specielt beregnet til den type fliser du har i dit badeværelse.

Du kan forsigtigt prøve at fjerne kalk fra porøse fliser ved at blande 1 dl eddike og 3 dl vand. Sørg for at fliserne forinden er godt mættet med vand, og lad ikke blandingen side på i mere end et par minutter før du skyller grundigt efter. Vask efterfølgende overfladen med 1 dl sæbespåner blandet i 5 liter vand.

Glaserede fliser kan derimod godt tåle rengøringsmidler med afkalker eller ren eddike. Husk blot at gøre fugerne våde først, skyld løbende af, og lad ikke afkalkende rengøringsmiddel side på fliserne i mere end 5 minutter af gangen.

Har fugerne mellem dine fliser fået en sort farve, skyldes dette en svamp. Det er dog til at få bugt med, ved enten at bruge citronsyre, klorin eller Rodalon. Gør fugerne våde inden rengøring, og skrub godt efter. Skyld efter med rent vand, og gentag til det ønskede resultat er opnået.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ægte dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang